Serwatka nie jedno ma imię
bo żywność to Twój cudowny lek
Filozofia dobrostanu i harmonii oparta na zrównoważonym rozwoju, szacunku dla przyrody i siebie nawzajem jest duchem zagrody, a jednym z jej produktów jest serwatka. Przez szereg zawartych w niej bioaktywnych składników pochodzących zarówno z frakcji białkowej oraz tłuszczowej wykazuje spektrum właściwości prozdrowotnych dla człowieka.
Do tej pory była z sukcesem wykorzystywana przez nas w żywieniu zwierząt, na które wystarczy spojrzeć, by ujrzeć jej dobroczynne działanie. Chcemy pójść o krok dalej i podzielić się z Wami tym źródłem zdrowia, którego źródłem jest sama natura.
Serwatka przez bardzo długi czas była niedoceniana, traktowana wyłącznie jako produkt uboczny, czy wręcz odpad. Na szczęście to się zmieniło. Obecnie wpisuję się w bliską nam filozofię Zero Waste, stanowi nawóz, jest wykorzystywana do tworzenia biodegradowalnych tworzyw, a także i przede wszystkim, ma duże zastosowanie jako preparat białkowy oraz naturalne lekarstwo.
Prozdrowotne zalety serwatki
Dzięki licznym badaniom naukowym serwatka stała się bezkonkurencyjnym źródłem bioaktywnych białek i aminokwasów. Białka serwatkowe, dodane do produktów, zwiększają ich właściwości odżywcze, będąc źródłem takich składników mineralnych jak wapń, magnez, fosfor, potas, chlor, sód, cynk, żelazo, jod, miedź, a także witamin B5, B2, B6, C, umożliwiając wyprodukowanie żywności dietetycznej i optymalne wchłanianie z przewodu pokarmowego tych składników do krwi.
Jelita Wam podziękują
To jelita są naszym drugim, jeśli nie pierwszym „mózgiem”, więc dbałość o nie powinniśmy uczynić naszym życiowym zadaniem. Serwatka pomoże nam w tym jako naturalny probiotyk. Wzbogaci florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, wspomoże regularne wypróżnienie, przyspieszy metabolizm, przez co jest szczególnie polecana osobom odchudzającym się.
Ostatnimi czasy zyskała znaczenie w terapii wielu chorób. Z powodzeniem wykorzystywana jest w wirusowym zapaleniu wątroby typu B, chorobach nowotworowych, osteoporozie, chorobach układu krążenia, czy zaburzeniach związanych z przewlekłym stresem.
W przemyśle spożywczym z powodzeniem stosowana jest jako czynnik umożliwiający kontrolę
wilgotności i konsystencji. Najczęściej używana jest po odwodnieniu – w postaci proszku. Jest
idealnym naturalnym izotonikiem. Rozcieńczona serwatka, odpowiednio schłodzona, jest
niezwykle orzeźwiająca. Z sukcesem stosowana jest jako preparat żywności funkcjonalnej
dla sportowców.
Pij regularnie dla zdrowia
Regularne jej spożywanie łagodzi objawy nadciśnienia tętniczego, hemoroidów, wrzodów
żołądka, depresji, dny moczanowej, zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego. Serwatka
wzmacnia układ immunologiczny, stanowiąc element naturalnej szczepionki, gdyż działa
antyutleniająco i przeciwnowotworowo, dezaktywując i usuwając z organizmu czynniki
mutagenne, rakotwórcze oraz wolne rodniki.
Największym grzechem wobec życia jest brak świadomości, dlatego chcemy szerzyć wiedzę na
tematy prozdrowotne. Zdrowie rozumiane jest przez nas jako harmonia ciała, umysłu i duszy.
Obecnie w dużym stopniu wszyscy jesteśmy narażeni na choroby cywilizacyjne, więc
przetwory dobrej jakości powinny stanowić nieodzowny element codziennej diety. Jednym
z jej elementów jest serwatka.
Następne wpisy na blogu chciałabym poświęcić tematom związanym z jej kuchennym
zastosowaniem, rozszerzyć temat prozdrowotnych właściwości oraz podpowiedzieć jak
możemy ją wykorzystać w łazience.
Sylwia Ratajczak
dietetyk, diet coach, instruktor samouzdrawiania, instruktor NW
W swej pracy oraz życiu nie rozdzielam funkcji fizycznych od funkcji umysłowych.
Dieta zawsze warunkuje psyche i na odwrót.
Każdy człowiek to dla mnie odrębna historia.
Procedury jedynie ułatwiają pracę, ale nie pozwalają dotrzeć do prawdziwych przyczyn
problemu i tym samym skutecznego rozwiązania