Te niepozorne zielone liście mają wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości. To jedno z najzdrowszych warzyw w naszym ogrodzie. Można je jeść na surowo jak i po obróbce cieplnej. O to moje TOP 5 przepisów ze szpinakiem na każdą porę dnia.
Kiedyś szczerze szpinaku nie lubiłam. Pewnie dlatego, że jako małej dziewczynce podawano go w wersji papki. Nie prezentował się zbyt apetycznie, nie smakował, a na jego widok przychodziły głupie skojarzenia. Jak dobrze, że te czasy się już skończyły.
Dziś świadomie wybieram produkty w mojej kuchni i bez szpinaku nie wyobrażam sobie gotowania. Jako kucharka z zamiłowania, doceniam go przede wszystkim za smak jaki nadaje potrawom. W wersji surowej ma lekko gorzkawo – kwaskowaty aromat, ale gdy połączymy go z przyprawami nabiera całkiem nowego wyrazu.
Drugi aspekt, który ma dla mnie ogromne znaczenie to jego walory zdrowotne. Stanowi cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu oraz witamin, zwłaszcza A, E i C. Na tle innych warzyw wyróżnia się dużą zawartością białek. Zawiera także beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jedzenie go chroni między innymi przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych.
Bogate w magnez liście szpinaku poleca się osobom zestresowanym i znerwicowanym. Ten składnik pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy (również migrenowym). Zaleca się go także dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię.
Do tego wszystkiego jest niskokaloryczny, przyspiesza spalanie tłuszczu oraz przedłuża uczucie sytości.
W Zagrodzie Szczęśliwych Zwierząt rozpoczął się właśnie sezon na szpinak. Na grządkach czekają na Was dwie odmiany, oczywiście w wersji ekologicznej: sałatkowy, który jest już w sprzedaży, oraz nowozelandzki (dostępny niebawem). Liście są zawsze świeże, zbierane tego samego dnia.
Zapraszam do posmakowania i spróbowania szpinaku w różnych wersjach. Dla ułatwienia przygotowałam 5 prostych przepisów na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację.
Składniki:
– dwie garście liści świeżego szpinaku (dokładnie umytego)
– masło lub masło klarowane (około pół łyżeczki)
– pół cebuli
– jajko
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona – do smaku
Sposób przyrządzenia: Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z masłem na patelni. Cały czas mieszamy. Gdy się zeszkli dodajemy szpinak. Gdy liście zmiękną przyprawiamy. Możemy rozgarnąć szpinak na boki i wbić jajko, usmażyć al’ a sadzone. Możemy je usmażyć także osobno na patelni i podawać na talerzy obok szpinaku.
Składniki:
– 1 garść świeżego szpinaku (umytego)
– 1 banan
– 1 jabłko, pokrojone na kawałki, bez gniazd nasiennych
– 2 łyżki płatków owsianych
– 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
– 1 łyżka siemienia lnianego
– sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Do blendera dodać: liście szpinaku; obranego i podzielonego na kawałki banana oraz pozostałe składniki. Miksować aż całość będzie gładką masą. Napój jest gotowy do spożycia i najsmaczniejszy zaraz po spożyciu. W lodówce może czekać do kolejnego dnia.
Składniki:
– 500 g liści szpinaku
– 2 średnie marchewki
– 1 średnia cebula
– 4 średnie ziemniaki
– 1 mała pietruszka
– 4 szklanki wody
– 3 łyżki masła klarowanego (lub oliwy)
– 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
– 4 ząbki czosnku
– 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % – 100 g
– po pół garści pokrojonej natki pietruszki i koperku
– przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– ewentualnie jajko na twardo jako dodatek do podania
Sposób przyrządzania:
Najpierw należy umyć, obrać i pokroić w kostkę włoszczyznę oraz ziemniaki. Delikatnie podsmażyć na maśle lub oliwie. Po kilku minutach dodać wodę, obrany czosnek oraz przyprawy. Po 20 minutach gotowania dodać szpinak, natkę pietruszki, koperek oraz sok z cytryny. Na koniec doprawiamy do smaku. Zupę można zabielić śmietaną, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
– 200 g świeżego szpinaku, umytego, z wyciętymi zgrubieniami
– 5 łyżek pestek słonecznika, uprzednio uprażony na patelni
– 6 – 8 kawałków pomidora suszonego z oleju
– pokrojony w cienkie plasterki ser wędzony (polecam ten z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt)
Dressing: 1/3 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżeczka musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ze słoika z pomidorami, 4 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
W dużej misce pomieszać składniki: szpinak, pokrojone suszone pomidory, ziarna słonecznika. Na wierzchu ułożyć kawałki sera. Całość polać przygotowanym dressingiem. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Składniki:
– 4 jajka
– 200 g szpinaku
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 10 g koperku, świeżego, pokrojonego
– 350 g (dwa opakowania) serka kremowego, śmietankowego
– 20 – 25 g chrzanu, tartego
– około 300 g wędzonego łososia, w plastrach
Sposób przyrządzenia: Szpinak należy rozdrobnić na gładką masę w blenderze. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić. Białka utrzeć na pianę i odstawić. Szpinak ucierać z żółtkami, następnie dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę i delikatnie wyrównać. Piec 12 min (180°C). Upieczone ciasto szpinakowe wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Serek pomieszać z koperkiem i chrzanem. Posmarować nim ostygnięty blat szpinakowy. Na serku rozłożyć równomiernie plastry łososia. Następnie delikatnie zawinąć w roladę. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 2 godz. Przed podaniem kroić w 1,5 cm plastry.
Agnieszka Wilczyńska, miłośniczka gotowania, autorka bloga byagie.blogspot.com
Zagroda Szczęśliwych Zwierząt
Białęgi 16, 62-095 Murowana Goślina