fbpx

Wzmacniające rośliny i ich wielka moc

Uzdrawiająca moc ziół towarzyszy nam od zawsze. Dawni uzdrowiciele używali dzikich produktów roślinnych, z których potem przygotowywali mikstury do leczenia wielu chorób oraz ich zapobiegania. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy jak ogromna siła tkwi w roślinach, które znajdują się tuż obok nas, mimo, że większość preparatów aptecznych to właśnie one. Rośliny są nie tylko skuteczne w leczeniu i zapobieganiu chorobom, ale przede wszystkim są bezpieczne, bo nieobce organizmowi człowieka. Leki uzyskiwane w wyniku przeprowadzenia reakcji chemicznych w zakładach przemysłowych są silne i nakierowane na tłumienie konkretnych skutków choroby, ale niestety bardzo często obarczone szeregiem skutków ubocznych. W przypadku ziół takie skutki są bardzo rzadkie, gdyż zawierają setki nieprzypadkowo powiązanych ze sobą substancji, które wzajemnie na siebie oddziałują, wzmacniając swoje działanie.

MEDYCYNA ZIOŁOWA zwana fitoterapią, a także medycyną botaniczną

Nie mit, lecz fakt. Obecnie około 25% leków farmaceutycznych ma pochodzenie roślinne lub zawiera przynajmniej jeden związek roślinny. Nawet współczesna medycyna kliniczna akceptuje wykorzystanie ziół, jeśli tylko są dowody na ich skuteczność  i bezpieczeństwo, a takich jest coraz więcej. Ogrody mogą pełnić, nie tylko funkcję estetyczną czy rekreacyjną, ale również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Gospodarstwo rolne Zagroda Szczęśliwych Zwierząt wykorzystuje ten fakt z powodzeniem.

ZDROWOTNE SKŁADNIKI ZIÓŁ

Zioła zawierają różnego rodzaju składniki o działaniu biologicznym. Gdy dostaną się do organizmu, mogą wywoływać reakcje podobne do tych powodowanych przez syntetyczne środki farmaceutyczne. Wiele ziół i związków w nich zawartych określa się mianem immunomodulatorów, bo mogą stymulować  lub  hamować  pewne reakcje układu odpornościowego.

WYBRANE ZIOŁA

Bazylia
Wpływ tej rośliny skupia się przede wszystkim na naszym  układzie pokarmowym i nerwowym. Poprawia trawienie, niweluje wzdęcia, działa moczopędnie i rozkurczowo. Bazylia stosowana jest jako naturalny środek antydepresyjny i uspokajający. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i pobudzające akcję serca. Wykorzystywana w kuchni poprawia smak i aromat potraw.
Bazylia działa rozkurczowo i kojąco, niwelując nadmiar gazów z organizmu. Ułatwia przyswajanie niektórych składników odżywczych spożywanych produktów, co jest bardzo istotne zważywszy na fakt, że jesteśmy nie tylko tym co jemy, ale przede wszystkim tym, co przyswajamy. Zwiększa także wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii i dlatego warto ją spożywać w przypadku niestrawności. 
Herbatka z bazylii pomaga zwalczyć kolki i wzdęcia.
Prawdopodobnie posiada właściwości antydepresyjne, gdyż poprawia nastrój i dodaje energii do działania.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym można ją spożywać wspomagająco w przeziębieniach i grypie.
Z powodzeniem wykorzystywana jest po zabiegach stomatologicznych. Wykazuje dobroczynny wpływ na stan skóry, dlatego znajdziemy ją jako składnik niektórych kosmetyków.
Olejki aromatyczne z bazylii charakteryzują się działaniem uspokajającym i relaksującym, dlatego doniczki z tą rośliną znajdują się w wielu gabinetach terapeutycznych. Zapach olejku z bazylii pozwoli nam się zrelaksować i usunie zmęczenie po ciężkim dniu.
Odwar z bazylii odstrasza komary i muszki, podobnie jak olejki zawarte w samej roślinie, a świeże liście bazylii działają łagodząco na skutki ukąszeń komarów, gdyż przyspieszają regenerację skóry.

Imbir lekarski
Kolejna roślina doceniana na całym świecie nie tylko jako przyprawa, ale także za swoje właściwości prozdrowotne. Obecnie najczęściej poleca się imbir do leczenia i zapobiegania nudnościom i wymiotom związanych z ciążą, a także w chorobie lokomocyjnej. Warto jednak podkreślić jego bezpośredni wpływ na procesy odpornościowe, gdyż porównuje się go do niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Jest skuteczny w leczeniu zapalenia stawów, kolek, biegunek, silnych bólach miesiączkowych, a także w przeziębieniach i grypie. Zawarte w nim związki zwane gingerolami silnie hamują powstawanie prostaglandyn, czyli związków prozapalnych, a nawet wpływają na ekspresję genów odpowiadających za naszą indywidualną odpowiedź zapalną! W nie- których badaniach stwierdzono nawet, że wspomniane gingerole hamują powstawanie stanu zapalnego nawet silniej i skuteczniej, niż popularny lek z grupy NLPZ – aspiryna. Dodatkowo obecne w imbirze olejki eteryczne oddziałują też na funkcjonowanie makrofagów, stymulując wytwarzanie przez nich związków niszczących szkodliwe dla organizmu mikroorganizmy. Ekstrakty  z imbiru aktywują do pracy limfocyty T, modulując odpowiedź komórkową organizmu. Zalecane dawki terapeutyczne wynoszą nawet do 200 mg na kilogram masy ciała na dobę.

Czosnek
Przeciwdziała zarówno wirusom, bakteriom jak i grzybom. Przypisuje się mu działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające ciśnienie tętnicze oraz glikemię, a nawet przeciwnowotworowe. Za te, ale zwłaszcza za właściwości immu- nomodulujące czosnku, odpowiadają zawarte w nim związki takie jak: allicyna, sulfidy i disulfidy, S-allocysteina. Czosnek oddziałuje na nasz układ odpornościowy, pobudzając aktywność komórek NK (natural killers), zwiększając wrażliwość limfocytów na cytokiny i wpływając na fagocytozę prowadzoną przez makrofagi. Obecna w czosnku allicyna ma zdolność wnikania do wnętrza komórek – także bakteryjnych! Przez to hamuje zdolność bakterii do wnikania, namnażania się oraz uszkadzania tkanek zainfekowanego organizmu. Wiele badań potwierdziło, że dzięki allicynie czosnek skutecznie przeciwdziała między innymi bakteriom chorobotwórczym takim jak Salmonella, Escherichia, Staphylococcus, Streptococcus, Helicobacter, Clostridium; grzybom  np.  Candida albicans oraz pierwotniakom.  A ile czosnku najlepiej przyjmować? Poleca się około 4 gramy świeżego czosnku dziennie lub 2-3 dawki czosnku kapsułkowanego, gdzie każda kapsułka ma po 300 mg.

PODSUMOWANIE
Stopniowo każdy organ, narząd i układ w ciele człowieka, wskutek osłabienia odporności, zaczyna być niewydolny. To stąd biorą się wszelkie choroby związane ze stanem zapalnym czy choroby cywilizacyjne. Jeśli w Twoim menu dotychczas było mało ziół – zmień to jak najszybciej. Im prędzej to zrobisz, tym szybciej Twój organizm zacznie się regenerować, a Twoja odporność się wzmocni. Uzależnij się od dobrych wyborów!

Powodzenia!

Sylwia Ratajczak
dietetyk, diet coach, instruktor samouzdrawiania, instruktor NW
W swej pracy oraz życiu nie rozdzielam funkcji fizycznych od funkcji umysłowych.
Dieta warunkuje psyche i na odwrót.
Każdy człowiek to dla mnie odrębna historia.
Procedury jedynie ułatwiają pracę, ale nie pozwalają dotrzeć do prawdziwych przyczyn problemu i tym samym skutecznego rozwiązania