fbpx

Wilekanoc lekka i zdrowa

Wielkanoc zaczyna się w ustach, bo wiosna zaczyna się w kuchni.

Prawdopodobnie z tymi świętami związana jest największa ilość zwyczajów i tradycji. Kuchnia staropolska obfituje w wykwintne potrawy takie jak żur wielkanocny, barszcz, zupa chrzanowa, kaczka faszerowana, pasztety, biała kiełbasa i przeróżne sałatki. Wielkanoc jest okazją do spróbowania dziczyzny: cietrzewia, bażanta, sarniny czy zająca. Święta Wielkiej Nocy są świętami wesołymi i kończą Wielki Post. Na naszych stołach dominuje przepych. Jemy nie tylko wszelkiego rodzaju mięsa, wędliny, ale także różne ciasta – baby, mazurki, makowce, kołacze i jajka pod kilkoma odsłonami. Przyrządzanie potraw nie musi być czasochłonne i wymagać spędzenia całego dnia w kuchni. „Szybkie” potrawy mogą być również zdrowe.

Czy wiedziałeś, że wykorzystując smakowite skarby ziemi – świeże owoce, warzywa, kiełki, jajka czy pieczywo, można stworzyć zdrowe wielkanocne jedzenie?
Pomyśl jakie zwierzęta kojarzą się Tobie z wiosną i ze Świętami Wielkanocnymi. Może zajączki, kurczaczki i biedronki?

Zaproś proszę do wspólnego przygotowywania posiłków całą rodzinę, mamę, tatę, dziadków, rodzeństwo, dzieci. Cieszcie się smakowitą zabawą i swoim towarzystwem.

Wypróbuj zamieszczone w poście przepisy, zaskocz siebie i swoich najbliższych niecodziennym podejściem do zdrowych wiosennych przekąsek.

Pamiętaj o spożywaniu posiłków w miłej atmosferze, w uważności, przeżuwaniu 40 razy. Nie rezygnuj z tego na co masz ochotę, ale nie objadaj się. Nie nakładaj kolejnej porcji na talerz, w momencie, gdy Twój brzuch przypomina już balon z wodą, który może być świetną bronią podczas Śmigusa Dyngusa. Daj odpocząć żołądkowi, by miał czas strawić to wszystko czym go uraczyłeś, a zamiast tego zajmij swe usta rozmową i śmiechem. Przejadanie powoduje gorsze trawienie i zmniejsza przyswajalność składników pokarmowych. Nie gaś swego ognia trawiennego. Wstań od stołu z lekkim uczuciem niedosytu, byś nie gromadził w swym ciele złogów, które z czasem powodują choroby.

Życzę pełnych spokoju, umiaru, radości i uśmiechu Świąt Wielkiej Nocy.

Wiosna w końcu do nas przybyła i wreszcie zimę rozgoniła.

Pokazała nam swe barwy, odkryła skarby ziemi, których zaraz wszyscy skosztujemy i wierzcie mi, że nie pożałujemy.

WIOSENNE BIEDRONKI

Składniki:
– serek kremowy (do smarowania) – 3 łyżki
– czerwone pomidory – 2 sztuki
– krążki pieczywa maca, ryżowego lub z ciecierzycy
– roszponka – 1 garść
– szczypiorek – 2 łyżeczki
– oliwki czarne
– pieprz czarny, zielony, goździki, jałowiec – będą wykorzystane dla ozdoby, posłużą do wykonania oczu i kropek

Sposób przygotowania:
Dokładnie umyjcie warzywa. Przekrójcie pomidory i oliwki na pół. Posiekajcie szczypiorek. Pieczywo posmarujcie białym serkiem i ułóżcie na nim liście roszponki. Na każdej kromce połóżcie jedną połówkę pomidorka i oliwki, tworząc w ten sposób biedronkę. Do pomidorów ostrożnie powbijajcie pieprz, goździki, robiąc w ten sposób dekoracyjne kropki. Z serka i wybranych ziarenek zróbcie oczy, a ze szczypiorku czułki.

ORZECHOWE ZAJĄCZKI

Składniki:
– chleb żytni na zakwasie – 2 kromki
– banan – ½ sztuki
– marchew – 1 sztuka
– masło orzechowe – 2 łyżki
– żurawina, rodzynki – będą wykorzystane do wykonania oczek

Sposób przygotowania:
Wyszorujcie marchewkę pod bieżącą wodą, obierzcie ją i jeszcze raz umyjcie. Wytnijcie z marchewki dłuższe paski na kształt uszu i trójkąty, z których zrobicie nosek zajączka. Obierzcie banana i pokrójcie go w plastry. Pieczywo posmarujcie masłem orzechowym i ułóżcie na nim nos z marchewki i policzki z plastrów banana. Tuż pod kanapką ułóżcie marchewkowe uszy, a z żurawiny lub rodzynek zróbcie oczka.

WIELKANOCNE KURCZACZKI

Składniki:
– kurze jaja – 3 sztuki
– marchew – ½ sztuki
– sałata – 4 liście
– szpinak – 1 garść
– pieprz czarny, zielony, goździki, jałowiec – będą wykorzystane do wykonania oczu

Sposób przygotowania:
Ugotujcie jajka na twardo. Wyszorujcie marchewkę pod bieżącą wodą, obierzcie ją i jeszcze raz umyjcie. Umyjcie dokładnie sałatę i listki szpinaku. Z marchewki wykrójcie grzebień i dziób, a następnie udekorujcie nimi jajko. Pieprz lub inne ziarna wykorzystajcie teraz do zrobienia oczek. Na talerzyku połóżcie sałatę i liście szpinaku, układając na nich gotowego kurczaczka.

Sylwia Ratajczak
dietetyk, diet coach, instruktor samouzdrawiania, instruktor NW
W swej pracy oraz życiu nie rozdzielam funkcji fizycznych od funkcji umysłowych.
Dieta warunkuje psyche i na odwrót.
Każdy człowiek to dla mnie odrębna historia.
Procedury jedynie ułatwiają pracę, ale nie pozwalają dotrzeć do prawdziwych przyczyn problemu i tym samym skutecznego rozwiązania